Interview Carla Verhoeven

Carla Verhoeven

Naam: Carla Verhoeven
Geboren: Eemnes
Studies: Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Overige studies: Verschillende studies over astronomie en cursussen astrologie. Bio: Carla Verhoeven komt uit een groot gezin. Ze is de oudste van 6 kinderen. Ze is thuis katholiek opgevoed, en is op latere leeftijd zich gaan verdiepen in Godsdiensten. Hier ontstond haar interesse in astrologie.

Wat is uw achtergrond en hoe kijkt u tegen astrologie aan?

Ik bestudeer astrologie al meer dan 30 jaar. Ik ben begonnen toen ik zo rond de twintig was. Het heeft mij altijd gefascineerd en ben er serieus mee aan de slag gegaan toen ik vijfentwintig was denk ik. Astrologie geeft een goed beeld van je diepste en meeste wezenlijke karakter. De kunst van een goede astroloog is om dat in woorden onder te brengen. Astrologie bestaat, maar is tegelijkertijd zeer omstreden omdat het wetenschappelijk niet aan te tonen is. Het is dus een wetenschap met een “leap of faith”. Mensen geloven vaak in een god, of hangen een bepaalde religie aan. Ik denk dat astrologie daar wel enigszins mee te vergelijken valt. Je moet wel een bepaald geloof hebben, want het is zeker geen rationele wetenschap. Dus astrologen, net als tarotisten zijn mensen die proberen de universele eigenschappen om te zetten naar het dagelijks leven.Het zijn eigenlijk vertalers van onbekende materie naar praktische zaken. Voor mij is er geen twijfel. Astrologie vertelt heel erg veel over je karakter en ik ben blij dat ik dat ontdekt heb. Tegelijkertijd vind ik dat mensen zich ook moeten verdiepen in het rationele aspect van het universum. Deze bestaat namelijk uit deze twee zaken. Ying-Yang, het rationele en het irrationele.Het laatste zal nooit door de moderne rationele wetenschap ontrafelt kunnen worden. De paradox zit hem natuurlijk al in het feit dat het irrationele gedeelte wezenlijk deel uitmaakt van jouw bestaan.

Welke sterrenbeelden kunt u het makkelijkst 'raden'?

Het raden van sterrenbeelden bij mensen is zeker niet mijn sterkste punt. Het gaat er heel erg om in hoeverre mensen hun persoonlijkheid ontwikkelen en hoe ze dat uiten. Ik haal leeuwen of weegschalen er bijv. vaak uit. Boogschutters kunnen ook heel dominant zijn als ze hun persoonlijkheid goed ontwikkelen.Natuurlijk kun je dat van elk sterrenbeeld zeggen, maar voor mij persoonlijk steken die er een beetje bovenuit. Leeuwen bijv. in ons land in de politiek als Hans van Mierlo, vind ik een duidelijke leeuw. Weegschalen als Job Cohen had ik ook als zodanig ingeschat. Maar ik zit er vaak naast. Dit geeft ook aan dat astrologie een vrij complexe wetenschap is. Er zijn een heleboel factoren die bepalen wie iemand is of wordt.

Hoe bepaalt u voor iemand zijn daghoroscoop?

Een moeilijke vraag. Kijk, mensen van tegenwoordig verlangen nou eenmaal naar een snel pasklaar antwoord op hun problemen. Astrologie biedt zo een mogelijkheid. Maar daghoroscopen vind ik het moeilijkste aspect van de gehele astrologie. Het probleem zit hem voornamelijk in het feit dat mensen heel erg verschillend zijn. De ene tweeling is de andere niet. Dus een algemene beschrijving geven, waarbij mensen een goed idee krijgen van hoe de sterren een bepaalde impact heeft is gewoon zeer moeilijk. Ik ben daarom ook meer een voorstander voor het bepalen van individuele week/maand horoscopen omdat deze een meer betrouwbaar karakter hebben. Het bepalen van iemand zijn daghoroscoop probeer ik dus heel erg te veralgemeniseren. Ik kijk voornamelijk of bepaalde verandering een positieve, neutrale of negatieve invloed een rol spelen in de ontwikkeling van iemand zijn leven. Dit is in een ingewikkeld proces, dat ik niet even 1-2-3 uit kan leggen. Het gaat erom dat ik, door mijn ervaring, heb geleerd welke standen positief of negatief kunnen uitpakken in iemand zijn leven.

U zei het zelf al, er zijn zoveel verschillende mensen met hetzelfde sterrenbeeld? Hoe komt u dan tot een daghoroscoop die voor iedereen zou moeten kloppen?

Ja, terechte vraag. Eigenlijk kan dat dus niet. Zoals ik mijn vorige antwoord heb aangegeven moeten mensen dat eigenlijk individueel laten bepalen. Het enige wat ik kan doen, is aan de hand van de kleine veranderingen, zoals dat op dagelijks niveau nu eenmaal is, bekijken of dat in de lijn ligt van, een wat langere termijnverwachting. Ik bepaal voor elk der tekens de maandverwachting en probeer dan terug te redeneren wat korte termijn veranderingen teweeg kunnen brengen. Dat breng ik vervolgens onder woorden, in een brede omschrijving. Ik weet dat mensen vaak denken, dat het gewoon een kletsverhaaltje is. Ik moet toegeven dat op basis van dagelijkse ontwikkelingen het heel moeilijk is daar een goede omschrijving van te maken. Echter, alles wat ik publiceer ligt in lijn van de langere termijn verwachtingen. Daarom nogmaals, hoe langer de termijn van de voorspelling, hoe nauwkeuriger die is.

Wat is uw favoriete sterrenbeeld?

Tweelingen en schorpioenen vind ik erg interessant. Ze zijn het moeilijkste te doorgronden als je het mij vraagt. Tweelingen door de enorme wispelturigheid, omslaan van stemmingen geeft een enorme onvoorspelbaarheid. Schorpioenen zijn heel erg gesloten, hebben een enorme krachtige emoties, die ze soms bedwingen en soms ook niet. Ook schorpioenen zijn voor mij een bron van onvoorspelbaarheid. Tekens als steenbok of maagd daarentegen geven een wat heldere lijn in aan in hun persoonlijkheid. Maar goed, ook hiervoor geldt dat een persoonlijke horoscoop hier echt een goed antwoord op kan geven. We hebben het hier over sterrenbeelden, maar ook de ascendant van een sterrenbeeld speelt een rol. Maar om een antwoord op je vraag te geven zou ik tweelingen en schorpioen zeggen als favoriet qua onvoorspelbaarheid en ondoorgrondelijkheid. Mijn persoonlijke favoriet qua karakter vind ik zonder meer de leeuw.

Wat maakt de leeuw zo bijzonder?

De leeuw, net als de ram, zijn geboren leiders. In tegenstelling tot de ram heeft de leeuw een groter loyaliteitsgevoel. Hij is daarom ook erg overtuigend en kan mensen makkelijk aan zich binden. Een ram doet dat op andere manieren. Deze drukt meer zijn wil door, en kan door zijn vurige optreden mensen ook vaak intimideren. Bij een leeuw is er ook sprake van intimidatie, maar dat gebeurt meer natuurlijk waardoor mensen zich sneller op hun gemak voelen. Daarnaast is een leeuw ook een geboren verleider, hij staat bekend om zijn spel der liefde. Het is een charismatische maar ook overdreven persoonlijkheid.

U bent zelf tweelingen, ervaart u dat ook zo?

Ik ben tweelingen met weegschaal als ascendant. Dus voor wie er een beetje verstand van heeft, zijn wispelturigheid en twijfel mijn beste vrienden. Ik herken me daarin. Alhoewel ik denk dat het beter is dat men anderen laat beoordelen wie je bent. Ik bedoel, je kan jezelf een beetje leren kennen. Maar ik laat me toch voornamelijk leiden hoe anderen op mij reageren.

Dat klinkt een beetje vaag. Hoe bedoelt u "hoe anderen op mij reageren"?

Ik kan me voorstellen dat dat vaag klinkt. Wat ik bedoel te zeggen is dat zelfreflectie vaak misleidend kan zijn. Het is beter dat, door ervaring en contacten met anderen je zelfbeeld gedefinieerd wordt. Je karakter bevindt zich in het onderbewuste. Het is dus goed om zoveel mogelijk invloeden te krijgen van buitenaf. Op die manier kan je onderbewuste een zo duidelijk mogelijk zelfbeeld geven. Het karakter is in principe abstract. Het krijgt pas vorm door invloeden van buitenaf.

Wat is uw advies voor mensen die astrologie onzin vinden?

Mensen die het echt onzin vinden zijn sowieso moeilijk te overtuigen. Als ik dan toch iets moet zeggen is dat het volgende. Je hebt mensen die puur rationeel nadenken. Ze zien de wereld als gedefinieerd door de moderne wetenschap. Daar leggen ze hun vertrouwen, hun zelf, maar ook die van hun naasten. De huidige opvatting is dat als je dood gaat, dat het dan ophoudt. Deze mensen leven met een dergelijk geloofsysteem. Hoewel er veel voor goede wetenschap te zeggen valt moet men toch beseffen dat het leven in een universum, zoals wij dat doen, een mysterie is. Ik raad ook mensen aan kennis te nemen van rationele wetenschap, zoals evolutieleer. Richard Dawkins heeft fantastische boeken geschreven over de evolutie. Mensen moeten zich dat wel tot zich nemen. Mijn kijk hierop is, dat mensen een biologische computer zijn, gevormd door evolutie, die onderworpen zijn aan alle krachten die zich in de universum openbaren. Een van deze krachten behelst de astrologie. De standen van de sterren en planeten, tot op kleinste detail staan verbonden met jou persoonlijkheid. Nu eenmaal, omdat daar voor gekozen is, of dat per toeval tot stand is gekomen. Uiteindelijk doet het er niet toe. De feiten in mijn dagelijks leven, bieden voor mij persoonlijk voldoende bewijs. Het is verder voor iedereen omdat voor zichzelf te bepalen.

Hoe bent u zelf geïnteresseerd geraakt in astrologie?

Ik ben van nature altijd geïnteresseerd geweest in het onbekende en onverklaarbare. Echter tijdens mijn studietijd ben ik iemand tegengekomen die veel van astrologie wist. Zij raadde toen van 5 mensen op een rij, waaronder ik, het juiste sterrenbeeld. Ze wist daar ook veel over te vertellen. Nouja, rationeel als ik ben is dat op zichzelf al een kleine kans. En dat heeft mij toch wel geraakt. Sindsdien ben ik me er meer in gaan verdiepen. Inmiddels is dat al jaren geleden, en beoefen ik de astrologie met het allergrootste plezier!

Heeft u nog tips voor mensen die geloven in de astrologie?

Probeer zo open mogelijk te zijn. Het universum is nu eenmaal moeilijk te doorgronden. Astrologie biedt een handvat om structuur en inzicht te krijgen. Maar dit is natuurlijk altijd maar een deel van het verhaal. Belangrijk is dat je jezelf ontplooit, je karakter kan openbaren op een natuurlijke manier. Je zult zien dat als je daar echt je best voor doet, er bijzondere dingen gebeuren. Er treedt dan synchroniciteit op met andere facetten en gebeurtenissen in het universum. Deze bieden jou de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen en te profileren. Het leuke van astrologie is dat deze meestal jouw potentieel verwoord. Dus hetgeen je kunt zijn, maar nog niet perse bent. Het is een fantastische reis om daar bewust mee te leven en jezelf vorm te geven. Vergeet daarbij niet, dat naast het irrationele aspect van “zijn” er ook een degelijk rationeel aspect, met evenveel invloed, meespeelt. Dus zorg dat je gezond blijft, bewust leeft, sociaal bent in de omgang en begrijpt hoe wetenschap werkt. Snap dat evolutie niet perse jouw godsbeeld of incarnatiegeloof in de weg hoeft te staan. Probeer al deze ingewikkelde informatie tot je te nemen. Het internet biedt voldoende mogelijkheden om bij vragen of mogelijke problemen tot antwoorden te komen. Het leven is een bijzondere reis, die je telkenmale zult ondergaan omdat dat het enige is wat het bewustzijn tot het grootste vreugde en plezier brengt.

Bedankt voor dit interview!

Graag gedaan. Ik hoop dat mensen hier iets aan hebben.

Loading...