Chinese affiniteit

Driehoeken van affiniteit

Tussen de verschillende dieren spelen de driehoeken van affiniteit. De Chinezen hebben aan elk van de driehoeken een gemeenschappelijk kenmerk gegeven. Wij geven ze ook nog even nummers om het makkelijker te maken.

  • De driehoek van de doeners: Rat (1) – Draak (5) – Aap (9)
  • De driehoek van de denkers: Os (2) – Slang (6) – Haan (10)
  • De driehoek van de beschermers: Tijger (3) – Paard (7) – Hond (11)
  • De driehoek van de katalysators: Konijn (4) – Schaap (8) – Zwijn (12)

De bewoners van elk van de 4 driehoeken hebben overeenkomende eigenschappen en een gelijke kijk op het leven. Ze vormen gemakkelijk een band en werken ook erg goed samen. Aan de nummers kun je zien dat er evenveel even nummer zijn als oneven nummers: dat betekend evenwicht. Evenwicht is belangrijk, dat is geven en nemen, dan is er harmonie. Naast de eenheid heb je ook nog verscheidenheid. Elk dier is individueel.

Kenmerken van de doeners

Initiatief, ondernemend, hebben géén motivatie van anderen nodig, innovatief, positieve denkers, leidinggevend, enthousiast, twijfelen niet aan zichzelf, open, eerlijk, eigenwijs, leergierig, hebben geldingsdrang, eerder practische dan emotioneel, eerder optimistisch dan verstandig, eerder rusteloos dan bedachtzaam, prestatiegericht, willen indruk maken, harde werkers, wilskrachtig, competitief, volhardend.

Kenmerken van de denkers

Pragmatisch, vastberaden, doelgericht, intellectueel bekwaam, zoeken zelf rustig iets uit, maken plannen voor anderen, geduldig, nauwgezet, loyaal, inspireren anderen, ontoegeeflijk, resoluut, niet te beïnvloeden, hebben een sterke afkeer van mislukking.

Kenmerken van de beschermers

Vurig, emotioneel, subjectief, hebben mededogen, opvliegend, strijdvaardig, hartstochtelijk, sociaal, democratisch, maar ook vechtlustig, moedig en rebels.

Kenmerken van de katalysators

Intuïtief, sympathiek, behulpzaam, brengen veranderingen bij anderen teweeg zonder zelf te veranderen. Bemoedigend, oprecht, gul, zelfbehoudend, scherpe waarnemers, artistiek, ontvankelijk, creatief, overgevoelig voor veranderingen of negatieve invloeden van anderen, onzeker, van gedachten veranderend, geen onwankelbare trouw.

Conflicten

Naast de driehoeken van affiniteit heb je ook nog de Cirkel van het conflict. Zoals je in de dierenriem kunt zien heeft elk dier een ander dier tegenover zich staan. Met dat dier ben je onverenigbaar mee.

Chinese affiniteits tabel